12.01.2021

LL-Konetyö: JAK-Energiakouralla lisätöitä kaivinkoneelle | Kokemuksia JAK-energiakourasta

Kaivinkoneet jäävät talvella helposti vähemmälle käytölle, kun maa on jäässä eikä maanrakennustoimintaa ole välttämättä järkevää tehdä. Energiapuun kerääminen onnistuu kuitenkin myös talvella leikiten. Puu on kevyttä, eikä runsas lehtikasvusto häiritse näkyvyyttä. Lumesta valkeaksi peittynyt maa auttaa myös erottamaan puustoa taustasta ja muusta kasvillisuudesta.

Yrityksen peruskoneena toimii kauhanpyörittäjällä varustettu 18 tonninen Hitachin telakaivinkone, jonka Leppänen pyrkii pitämään tasaisessa käytössä ympäri vuoden. Kyseistä konetyyppiä varten Leppänen on myös hankkinut JAK-300 mallisen energiakouran, jolla onnistuu jo vähän suuremmankin puun kaataminen.

Joukkokäsittely tehostaa toimintaa, koska sen avulla kouraan saadaan kerättyä kerrallaan jopa toistakymmentä runkoa

Monipuolista energiapuun keruuta

LL-Konetyö korjaa energiapuuta pääsääntöisesti peltojen ja teiden varsilta, sekä nuoren metsän kunnostuskohteilta. Loppujen lopuksi energiakouralla kerätty puu päätyy kotimaisen lämpöenergian raaka-aineeksi. Yrityksen toiminta sijoittuu Joutsan ja lähikuntien alueelle, joissa energiapuuksi korjattavaa puutavaraa riittää.

Nuoren metsän kunnostuksilla, joissa on paljon pieniläpimittaisia runkoja, joukkokäsittelylaite ehdoton lisävaruste. Joukkokäsittely tehostaa toimintaa merkittävästi, koska sen avulla kouraan saadaan kerättyä kerrallaan jopa toistakymmentä runkoa. Kun koura on täysi, voidaan puut nostaa kätevästi yhdellä liikkeellä ajouran varrelle. Tämä tekee työstä mukavaa sekä tietysti tuottavampaa.

Silloin tällöin kaadettavaksi saattaa tulla suurempiakin puita. JAK Energiakoura kaataa kuitenkin myös jopa tukkirunkoiset puut hallitusti. Esimerkiksi sähkölinjojen reunalla puita uskaltaa ottaa turvallisin mielin pois, kun kaadettava puu pysyy hyvin pystyssä kouran tiukassa puristuksessa.

Kouran katkaisuterä on ollut myös positiivinen yllätys. Uusi varateräkin energiakouraan löytyy, mutta sitä ei ole tarvinnut ottaa käyttöön, kun alkuperäinen terä on vieläkin täydessä iskussa. Se on kestänyt satunnaisia osumia kivikoissakin, eikä se ole vaatinut muuta kuin silloin tällöin hiomalaikalla sipaisun teräväksi. Leppänen lisää vielä, että hän käyttää kouraa myös ilman terää esimerkiksi kivien tai pylväiden nosteluun.

“Täytyy sanoa että olen kyllä tyytyväinen hankintaani” 
– Leppänen toteaa lopuksi. Yrityksen toimintaa voit seurata LL-Konetyön Facebook-sivuilta